6e6 napisał:
Wlasnie moze ty bedziesz bardziej doinformowana. O co chodzi z tym registerbevis gdyz mam na nim napisane ze po 5 latach moge isc po staly pobyt, jest tam napisane rowniez unlimited, co daje ten staly pobyt? Trzeba zdac bergentest zeby go dostac? Jakie sa plusy i minusy ?
Powiem tak: na stronie udi nie ma ani slowa, ze trzeba miec jakikolwiek norskopplæring do pobytu stalego, trzeba miec do obywatelstwa.
ALE kiedy ja skladalam o pobyt staly, zreszta nie tylko ja bo i znajomi tez, to po zalogowaniu sie na portalu udi selvservice jest (moze teraz nie ma) pytanie o jezyk. Bylo, jestem tego pewna i pamietam, ze nioslam na spotkanie moje "dyplomy". Dzieci uczeszczajacych do szkoly to nie dotyczylo.
Wystarczylo miec NP3.
Ktos tu jednak stwierdzil, ze nia ma obowazku znajomosci i nigdy nie bylo - nie bede sie klocic z sentexami

Pobyt staly daje swego rodzaju psychiczny spokoj. Nigdy nie wiadomo, co sie w zyciu moze przydazyc.
Mozna miec wypadek, stracic zdolnosc do pracy, zostac okradzionym, dom sie spalil a ubezpieczenie male itd.
Pobyt staly gwarantuje pomoc Norwegii i nie mozna zostac wydalonym z kraju.
Na pewno czytales, ludzie pisza... dostalem wypowiedzenie, mialem potem wypadek, nie moge chodzic, co teraz bo nie mam kasy...
Registreringsbevis jest unlimited/ubegrenset tylko w przypadku kiedy masz za co zyc i pacic rachunki. Jak nie masz i jestes zmuszony isc do NAV poprosic o kase na bulki, to raz ci dadza, ale zaznacza,ze musisz jednak spadac, bo nie masz pobytu stalego.